Критерії якості для горіху

   На нашому господарстві діють власні методи визначення якості горіха грецького, та формування на нього пропозиції закупівельної ціни. Щоправда ці критерії діють для дрібних партій горіху (до 50 kg +/- 5 kg ), та на 90% відповідають ДСТУ ООН DDF:02:2007, — хіба більш лояльні до клієнта. Це зроблено для більш швидкого приймання горіху, для запобігання штучних черг. 

Якість Критерії для визначення якості і формування ціни
ІІІ Другий сорт Сухий (до 5%, або зовсім незначна підвищена вологість, до 8%).
Цілий (шкаралупа не бита, не потріскана).
Розмір товарний (d=28+ mm, може містити незначну кількість і меншого діаметру).
Чистий (без бруду, навколоплідника, листя – або зовсім незначна кількість).
Шкаралупа світла (без темних плям, цвілі - або незначна кількість).   
ІІ Перший сорт Сухий (до 5%).
Цілий (шкаралупа не бита, не потріскана).
Розмір товарний (d=28+ mm).
Чистий (без бруду, навколоплідника, листя).
Шкаралупа світла (без темних плям, цвілі).   
Тобто, ПЕРШИЙ СОРТ повністю відповідає всім переліченим критеріям. Щоправда за незначні відхилення від перелічених вимог заготівельник має право все одно визначити якість як ПЕРШИЙ СОРТ з відповідною ціною (на свій розсуд). 
І
Вищий сорт
Сухий (до 5%).
Цілий (шкаралупа не бита, не потріскана).
Розмір товарний (d=30+ mm або мінімальний вміст d=28 mm, але не меншого діаметру).
Чистий (без бруду, навколоплідника, листя).
Шкаралупа світла (без темних плям, цвілі).
Ядро світле (вміст темно-коричневого ядра мінімальний, а зіпсований взагалі не припустимий).   
ВИЩИЙ СОРТ має повністю відповідати всім переліченим критеріям. Але якщо запропонований горіх відповідає ПЕРШОМУ СОРТУ+ але і не дотягує до ВИЩОГО СОРТУ, а клієнт ввічливий, приємний та імпонує заготівельнику, - то на свій розсуд, - заготівельнику надано право сформувати цьому клієнту ціну як за горіх ВИЩОГО СОРТУ.

Місця приймання: